‘Din, kau dengar tak apa yang aku dengar?’

Posted on 6 views

Sebut saja rumah mayat, pasti pelbagai tanggapan yang bermain di fikiran. Seram, meremang, menakutkan dan banyak lagi. Kisah seram yang dikongsikan oleh Dammerung ini dikatakan menarik oleh netizen kerana katanya jarang mereka mendengar kisah-kisah seram dari rumah mayat. 

Kisah yang dikongsinya itu berdasarkan pengalaman ayahnya yang bekerja sebagai petugas hospital selama 40 tahun. Bermula dari kerja di wad, beralih ke tugas di bahagian post-mortem. Dua tahun pertama tiada sebarang kejadian pelik berlaku. Apabila masuk tahun ketiga, bermula segala kejadian yang tidak dipinta. 

AYAH aku bekerja sebagai petugas hospital selama 40 tahun. Dalam bertahun-tahun bekerja, ayah pernah ditempatkan di unit kecemasan dan pernah juga menjadi tenaga pengajar di sekolah latihan kesihatan. 10 tahun terakhir sebelum bersara, ayah memohon untuk ditugaskan ke dalam unit post-mortem. 

Bila cakap tentang post-mortem ini, sudah tentulah ia melibatkan orang yang sudah mati. Masa ini, aku baru habis SPM dan tugas baru ayah membawa kami sekeluarga ke sebuah hospital besar di pantai barat semenanjung Malaysia. 

Aku masih ingat lagi hari pertama ayah bekerja di rumah mayat. Bau mayat punyalah kuat sampai arwah mak tak bagi ayah masuk rumah. Kena mandi dengan air limau nipis atau air lemon apa entah barulah bau itu hilang. Itu pun baju dan seluar semua kena bakar, takut ada badi mayat. 

Anway, dua tahun pertama buat kerja post-mortem, tak pernah encountered sebarang kejadian pelik dan menyeramkan. Walaupun tengah malam buta dan sebagainya, tak pernah sama sekali. Tapi pengalaman pelik terjadi bila masuk tahun ketiga. 

Ada satu hari ayah ditugaskan ke highway kerana ada kemalangan melibatkan sekumpulan mat rempit. Masa itu jam 1 pagi lebih, jalan raya penuh dengan serpihan-serpihan motosikal, darah dan anggota-anggota badan yang sudah lunyai. Berpuluh tahun kerja hospital, setakat tengok perut terburai, otak pecah, itu adalah perkara biasa buat ayah. 

Pagi itu, ayah ingat buat kerja seperti biasa, kutip cebisan daging mangsa di atas jalan untuk buat post-mortem dan siapkan untuk dihantar kepada waris mangsa. Kumpulan yang bertugas menguruskan kes kemalangan digemparkan dengan penemuan seorang mat rempit yang masih hidup. Bunyi macam tak ada apa-apa kan? But the thing is, mat rempit itu badan dah tinggal separuh dengan isi perut terburai di atas jalan raya. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.