by

9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas

9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas – Hallo sahabat Sekitar Malaysia, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul 9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis, Artikel Informasi, Artikel Maklumat, Artikel Malaysia, Artikel Malaysia Today, Artikel Menarik, Artikel News, Artikel Pelik, Artikel Terkini, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.Judul : 9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas
link : 9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas

Baca juga

9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas

9 kes bunuh diri kat Malaysia sejak 2 tahun lepas

Kalau korang nak tahu, satu per tiga daripada rakyat kita menghadapi masalah kemurungan. Kajian yang dibuat oleh tinjauan Kesihatan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) katakan 29.2% rakyat Malaysia yang berusia 16 tahun ke atas ada masalah depresi. Korang tahu tak, masa tahun 2006, jumlahnya cuma 11.2%. Naik gila-gila depresi dalam kalangan orang kita, kitaorang harap korang tak rasa depresilah.

“Penyakit kemurungan merangkumi faktor penyebab dan mitos yang boleh membawa kepada akibat yang tidak dijangka termasuk membunuh diri.” – Dr Nor Hayati Ali, dipetik dari HMetro

Bahaya jugak depresi ni kan? Imej dari Giphy

Peningkatan penyakit depresi ni seiring dengan peningkatan orang nak bunuh diri yang naik mendadak. Pungutan data Pusat Registri Bunuh Diri Kebangsaan Malaysia (NSRM-National Suicide Registry Malaysia) kata dua orang membunuh diri setiap hari dengan kadar purata 60 orang dalam sebulan.

Hari ni kami bawakan korang kes-kes bunuh diri yang popular kat Malaysia…

1. Pelajar yang dapat 10A dalam SPM terjun bangunan

Korang jangan fikir pelajar-pelajar yang cemerlang takde risiko nak hadapi masalah kemurungan, baru-baru ni ada seorang pelajar yang dapat 10A masa SPM terjun bangunan. Dia tengah belajar nak jadi cikgu, awal-awalnya dia belajar kat Kedah. Oleh sebab dia ada masalah depresi dia pindah untuk belajar kat kolej Negeri Sembilan.

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed